Sta je zikr? | ISLAM - Put vjernika do Dženneta

Sta je zikr?


Sta je zikr?

Sta je zikr

Zikr je izgovaranje jezikom, uz osjecanje u srcu rijeci koje upucuju na slavljenje Uzvisenog Allaha, Njegovo velicanje i zahvalu Njemu. Obavezno je sto vise praktikovati zikr, jer Allah spominje onog ko Njega spominje. Onaj ko cini zikr pretekao je druge u dobru, on je stvarno ziv, upucen je na najvrednija dobra djela i krenuo je putem spasa. Zikr cini onaj ko redovno praktikuje, ujutro i uvece u svako doba i u svim situacijama oblike zikra koji se prenose od Poslanika, s.a.v.s. Mustehab je zikr ciniti u sebi i pri tome biti ciste odjece, cista tijela, ugodno namirisan, okrenut prema Kibli. Posebnu cast ima onaj ko cini zikr izgovarajuci rijeci koje se odnose na Allahovo jedinstvo.


Zikr ima veliku tezinu na mizan-terezij. On odmara dusu i predstavlja govor koji je najdrazi Allahu, dz.s. U zikr spada i istigfar, kojim se brisu grijesi, a koji se cini izgovarajuci: “Estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah.” Mustehab je da se zikr cini sadrzajnim dovama i da se broji na prste jer je to bolje nego brojati na tespih, jer ce i prsti progovoriti na Sudnjem danu – kako kaze hadis. Mendub je da ni jedan skup ne prode bez spominjanja Uzvisenog Allaha i donosenja salavata na Njegova Poslanika, s.a.v.s., i da se pri rastanku prouci dova koja je propisana da se uci na kraju sastanka ili sijela kao kefaret za eventualne grijehe ucinjene tom prilikom. (Ova dova glasi: “Subhanekellahumme ve bi hamdike, eshedu en la ilahe illa ente, estagfiruke ve etubu ilejke.”)



Toplo vam preporucujemo da na linku ispod ovog teksta skinete knjizicu "Svakodnevni zikr i dove" od Ishaka Sedica. Jako korisna knjizica:


===> PREUZMITE BESPLATNO <===




No comments:

Post a Comment